Scheepsberichten uit de familie

Hendrik Visser was stuurman op de ‘Oceaan’, een driemastschoener die met vracht de wereld over voer. Op 21 mei 1915 werd het schip ten noorden van Longships Lighthouse bij Landsend in de mist overvaren door het Engelse stoomschip Voltaire. Dat was net die ene keer dat Hendrik niet mee was.
Reuben Chappell was maritiem schilder, die zo’n 12.000 schepen heeft vastgelegd, waaronder ook de Oceaan. Dat schilderij moet zich ook nog ergens in de familie bevinden, maar een tekening naar het origineel hangt hier sinds Gerben’s verjaardag aan de muur.

met dank aan Koos de Jong, archiefmedewerker van het Noordelijk Scheepvaartmuseum, Gerdi Schot van het Maritiem museum en Folkert van Dutchfleet.net voor de aanvullende informatie

Oceaan

11 comments

 1. mooie prent!!!

 2. beste
  Ik zag het prachtige schilderij van de Oceaan Daarbij stond dat er ook een origenele tekening was. Ik maak een boek over schoeners en brikken. Ik ben natuurlijk geinteresseerd in die tekening. Zou het misschien mogelijk zijn een afbeelding van de tekening met te mailen. Als ernog meer van de Oceaan is wilt u het me dan laten weten Ron de Vos

 3. B.Zoeteweij-Burgstra

  Hallo, ik zag dit op het internet vond het interesant reden is dat ik het schilderij van de “Oceaan” geschilderd door R.Chappell G of Cooler in huis heb hangen.Heb ik gekregen toen “NASK” werd verbouwd in Groningen.De schoener “Oceaan”is gebouwd van staal in 1899 op de werf van gebr. Bodewes te Martenshoek.De eerste 2 jaren was de kapitein genaamd J.G.Mulder daarna kapitein G.Mulder, sedert 1919 expert van Bureau “Inspector”

  Voor meer info mail: toronto105@planet.nl
  met vriendelijke groet Hr. B.Zoeteweij-Burgstra

 4. @B.Zoeteweij-Burgstra: wat leuk om te weten waar het origineel is! dank voor ‘t berichtje!

 5. Hr.B.Zoeteweij-Burgstra

  Misschien vind ik een liefhebber voor het schilderij. Ik zou hem best willen verkopen aan diegene die het meest belangstelling er voor heeft, b.v. een Familie lid ??
  Neem dan kontact met me op…….

  met vriendelijke groet:

  Hr.B.Zoeteweij-Burgstra

  Email: toronto105@planet.nl

 6. Wie weet, ik zal het in ieder geval doorgeven :-)

 7. B.Zoeteweij-Burgstra

   
  Hallo,
  ik zag dit op het internet vond het interessant, reden is dat ik het schilderij van de “Oceaan” geschilderd door R.Chappell G of Cooler in huis heb hangen.
  Heb ik gekregen toen “NASK” werd verbouwd in Groningen toen ik  er werkzaam was.
  De schoener “Oceaan”is gebouwd van staal in 1899 op de werf van gebr. Bodewes te Martenshoek.
  De eerste 2 jaren was de kapitein genaamd J.G.Mulder daarna kapitein G.Mulder, sedert 1919 expert van Bureau “Inspector”
  Misschien is dit wel interessant  voor Familie ?????wie zijn dat ?
  Voor meer info mail: toronto105@planet.nl
  met vriendelijke groet Hr. B.Zoeteweij-Burgstra
  bijlage 1 foto:   Schoener Oceaan…..is niet zo’n duidelijke foto maar in het echt is het erg mooi
  Goede middag,
  hartelijk dank  voor uw reactie over de schoener “Oceaan”.
  Nu ik weer wat meer weet over dit schilderij via U  zou ik ook graag willen weten of deze schilderij  enige waarde heeft om er dan exstra zuinig op te zijn
  en misschien wel in uw museum komt te hangen ???wie weet  .
  Graag hoor ik  van U ,
   
  met vriendelijke groet, 
  Hr. B.Zoeteweij-Burgstra

  Geachte Hr.. Zoeteweij-Burgstra,
   
  Uw scheepsportret van de schoener OCEAAN is gemaakt door Reuben Chappell uit de Engelse havanplaats Goole. Deze bekende zeeschilder en aquarellist schilderde veel scheepsportretten voor kapiteins die Goole met hun schip aandeden.
  Van de Oceaan hebben wij in onze collectie ook een aquarel van de OCEAAN maar dan geschilderd door de H.P. Jensen.
  De geschiedenis van de OCEAAN wordt beschreven in het boek De schippers Mulder door G.J. Mulder (2002).
  In 1915 werd de OCEAAN overvaren in de Thamesmonding door een stoomschip. Het schip zonk in korte tijd, waarbij de echtgenote van kapitein Mulder om het leven kwam. De rest van de bemanning werd gered.
  In het boek staat een uitgebreide stamboom van de familie Mulder, daar staan ook afstammelingen in van de kapiteins van de OCEAAN.
   
  Met vriendelijke groet,
   
  Koos de Jong
  medewerker archief
   
  Noordelijk Scheepvaartmuseum
  Brugstraat 24-26
  9711 HZ Groningen
  tel. 050 3122202
  Email onderzoek@noordelijkscheepvaartmuseum.nl
  Website http://www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl

  Geachte mevr. Zoeteweij-Burgstra,
   
  Dank voor het toezenden van de foto’s van de OCEAAN. Waarschijnlijk heeft op kantoor van de NASK ook een model van de OCEAAN gestaan. In ons archief vond ik een afbeelding van dit model (zie bijlage)
  De aquarel van Chappell is zeker de moeite waard om er zuinig op te zijn. Deze Engelse aquarellist heeft een goede naam onder de makers van scheepsportretten. Maar vooral de historische waarde is belangrijk. Van de vele honderden schepen zijn uiteindelijk niet zo veel portretten bewaard gebleven. Deze aquarel zou uitstekend passen in onze collectie scheepsportretten. Het is tenslotte een schip gebouwd in Groningen en bevaren door Groningers.
  Wees er dus zuinig op.
   

  Met vriendelijke groet,
   
  Koos de Jong
  medewerker archief
   
  Noordelijk Scheepvaartmuseum
  Brugstraat 24-26
  9711 HZ Groningen
  tel. 050 3122202
  Email onderzoek@noordelijkscheepvaartmuseum.nl
  Website http://www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl

 8. Wij zijn in het bezit gekomen van een schilderij van de reina 11.geschilderd door r.chappell mijn opa jan ten-have was stuurman op dit schip misschien heeft u hier enige inlichtingen over het verder verloop van dit schip gr alie

 9. @Aj.wight-ten-have: ik niet, maar wellicht kunt u het proberen via het maritiem museum of via dutchfleet.net

 10. Hr.B.Zoeteweij-Burgstra

  Ik zou het schilderij wel ter beschikking aan het scheepsvaart museum willen stellen maar wel zo dat het in mijn bezit blijft ,ook het boek van de schippers is aanwezig,een mooi geheel dus.Alleen het probleem is hoe komt het bij U terecht ik woon in Windesheim 7 km ten zuiden van Zwolle.Ik hoor graag wat er gaat gebeuren,

  met vriendelijke groet

  Hr. B.Zoeteweij-Burgstra

 11. @B.Zoeteweij-Burgstra
  u kunt het best even contact opnemen met het scheepvaartmuseum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *