Bevrijdingsmaand

Ook mijn vader was een van de vele mannen die in Duitsland te werk gesteld werden, in 1943, hij was 18.
In een klein notitieblokje hield hij een dagboek bij. Voor hem begon de bevrijding op 9 april 1945 met de reis terug naar Nederland. Wanneer hij precies in Amsterdam terugkeerde weet ik niet, na 3 mei houden de aantekeningen op en volgen er alleen nog adressen van mensen die hij onderweg heeft ontmoet.

2 April de eerste engels amerikaanse soldaten trekken Ehrsten binnen
’s middags half vijf 2e Paasdag. Zal nu het einde komen van deze oorlog

9 April na een hartroerend afscheid vertrokken wij te voet uit Ehrsten. maar zien wat het wordt

10 April op weg te voet daar vonden we een trekkar, na ongeveer 100 meter smeten we die weer weg aangezien het met het vele autoverkeer van de army’s ondoenlijk was. Een eind verderop stond een amerikaanse transportauto.
Westheim, auto, Niedermarsberg, paar uur pauze en weer een auto.
Marburg in een lager aangekomen, geen plaats om te slapen, bij een boer wezen praten en met gratie mochten we achter een paar ossen slapen.

11 April koffie bij de boer, wachten in het lager op transport en eten en roken. Weer achter de ossen gekropen.

13 April koffie en naar ’t lager en daar moesten we ons opstellen voor transport. Bus vlees, tabak en om drie uur kwamen eindelijk de auto’s, 25 stuks. Het hele lager leeg. Gisselberg, Lollar, Giessen. veel kapot buiten. Wetzlar. Ontzettend groot lager. Op de vliering slapen op beton en uniformen van de vroegere nazi’s. Weinig eten. Goed weer. Wachten op transport. Laarzen jas en broeken gejat.

14 April geen nieuws. Beetje stijf van het beton.

15 April transport weg, Hollanders en Belgen. Wij nog niet. Voetbal Holland België 9-1 voor Holland.

16 April transport naar Koblenz 90 Hollanders. Wij gaan ook weg. We zitten op de auto’s te wachten en dan naar Ehrenbreitstein bij Koblenz.
Reichsautobahn- Limburg bandenpech motorpech. Urenlang in de auto, ontzettend stuk omgereden en ’s nachts om 2 uur in Ehrenbreitstein. Tabak en een stukje kaas. Slapen op beton. Reel kwijtgeraakt die was met een andere auto.

17 April brood, koffie, boter. Reel gevonden. Belgen gelijk met ons aangekomen en vertrekken alweer. Bespoten tegen luizen en verhuisd naar een moordstube, veren bedden. Reel naar ziekenhuis, dyfterie.

18 April in de auto half 10 weg. Reel zijn spullen afgegeven. Ehrenbreitstein, Wallendorf, Rheinbrohl, over Bonn. Pauze, tabak en stukje vlees.
Bergstein, door Julich, alles in de prak. Mariadorf Aachen, grens Holland-Duitsland. De intocht in Vaals en Maastricht was overweldigend, gejuich en wuivende mensen. Appelen en brood. Nieuwsberichten gehoord. Ontsmet tegen luis en ingeschreven en toen naar een klooster om 12 uur ’s nachts. Voor de dokter, wassen en slapen in een ligstoel geen bedden genoeg en nog wat brood die nacht.

19 April slecht geslapen. Wittebrood middageten, kamertje met 6 man en moorddadig veren bed. Prachtige omgeving doch we mogen de eerste 18 dagen niet buiten het hek voor besmettelijke ziektes. Prachtig klooster, fijne behandeling en best eten en hele dag niets doen. Duits geld in moeten leveren.

21 April ondervraagd of wij vroeger bij de N.S.B. geweest zijn. Eten prima, luieren, slecht weer. Vanavond sigaretten en sigaren.

23 April hek nog dicht. Hopeloos. Overhemden gewassen.

25 April gymnastiek. Eerste jongens gaan naar huis uit Maastricht. Hek open tot 10 uur. Vaals bezichtigd.

30 April princes jarig. oranjepudding.
Slecht weer. Groot transport Fransozen naar Frankrijk. Levensmiddelen afgegooid in Holland. Vredesonderhandelingen onderweg

1 Mei
Koud weer. Fijne cabaretavond. Hitler kapot. Vrede getekend om 12 uur 1/2 twaalf. wachten op de sirenes
nog steeds geen vrede.

2 Mei.
Cabaretavond. post v. Jopy met 2 foto’s, gelijk terug geschreven.

3 Mei
Fijne dag gehad Bioscoop Maastricht Vaals Bioscoop. Levensmiddelen over zee te land en uit de lucht in Holland Berlijn bezet

2 comments

  1. Wat kostbaar dat je dit opschrijfboekje nog hebt.
    En hartverscheurend om deze aantekeningen te zien.
    Wat hebben de mensen geleden en wat hebben wij toch een rijk vrij bestaan.
    Dank voor het delen, Jenny.

  2. ik ben er ook heel blij mee Niek !
    en graag gedeeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *